Nosaltres

Núria Altés va néixer a Batea (Terra Alta) en el si d'una família de viticultors que generació rere generació ha cuidat l'herència familiar i li han transmès l'amor per la seva terra.

Rafael De Haan, de pare anglès i mare espanyola, va néixer a Kent (Anglaterra). La seva passió pels vins autèntics el va portar a descobrir la Terra Alta, on hi va trobar molt més: una família i un projecte de vida.

Precisament van ser les vivències d'una infància entre vinyes i la passió per una terra i pel món del vi, les que van portar a la Núria i al Rafa a iniciar el 2010, amb el cultiu de les finques familiars, el projecte que avui coneixem com Herència Altés.

Herència Altés

Vins ecològics que neixen de l'amor per una terra i del compromís per cuidar-la

Herència Altés és un celler familiar de la Terra Alta dedicat al cultiu de la vinya i l'elaboració de vins frescos i elegants

Apostem per l'agricultura ecològica i per una forma de treballar que sigui sostenible i respectuosa amb el medi ambient, que promogui una biodiversitat rica ja que aquesta, a la vegada, ens ajuda a enfortir els nostres sòls i el nostre entorn. La cura del nostre patrimoni natural i històric, preservant les vinyes velles i els marges de pedra seca, ens permet seguir cultivant i elaborant vins perquè les generacions futures puguin seguir gaudint de la terra i els seus fruits.

Treballem amb les varietats autòctones, emfatitzant amb les Garnatxes i ressaltant la Garnatxa Blanca, bandera i insígnia de la nostra terra. Elaborem els vins de la manera més natural i respectuosa possible i sempre buscant la màxima honestedat i elegància varietal.

Quan tastes els nostres vins, et transporten a un lloc, la Terra Alta; un caràcter, el nostre terroir; i una manera de fer, Herència Altés.

Vinyes

Comptem amb 50 hectàrees de vinya, totes treballades de forma ecològica, situades a la comarca de la Terra Alta entre els municipis de Batea i Gandesa, a uns 420-500 m sobre el nivell del mar i de les quals unes 20 hectàrees són vinyes velles, plantades entre principis i mitjans del segle XX.

Apostem per la preservació de les vinyes velles i l'orografia natural, respectant els marges de pedra seca, que són reserves de biodiversitat i insígnies de la nostra cultura i paisatge. Alhora, aquests marges ens permeten aprofitar els pendents naturals del territori i diferenciar els terrers particulars que caracteritzen cadascuna de les petites parcel·les.

La Serra

Superficie

21,6 Ha

Altitud

425-450 m

Orientación

Est

Variedades

Garnatxa negra, garnatxa blanca, garnatxa peluda i carinyena

Plantación

Principis del segle XX - 2018

Suelos

Sòls de diferents textures, amb predomini calcari

Vinos

La Serra Blanc, La Serra Negre, Celastrina, Garnatxa Blanca i Garnatxa Negra

Situada entre Batea i Gandesa, La Serra és una de les finques més emblemàtiques d’Herència Altés per la seva altitud, amb una gran influència dels dos vents (Garbí i Mestral) i, sobretot, per les seves vinyes centenàries que tenen rendiments molt baixos (entre 0,5 kg i 1 kg de raïm per cep) i resulten amb uns vins amb molt de caràcter.

La Xalamera

Superficie

15 Ha

Altitud

402-442 m

Orientación

Est

Variedades

Garnatxa blanca, garnatxa negra i carinyena

Plantación

1959 - 2018

Suelos

Fina capa superior argilo-sorrenca sobre roca calcària. Molt pobres en matèria orgànica.

Vinos

La Xalamera, Benufet i l’Estel

La Xalamera és una finca bucòlica composta per un mosaic de mini-parcel·les separades per marges de pedra seca que es troba al costat est d'un altiplà. La finca es caracteritza per tenir dues vessants i una vall central, que resulta en una zona d'obaga i una altra de solana, un contrast interessant per la maduració del raïm. Els sòls són particularment difícils de treballar, ja que les vinyes descansen sobre roca mare, molt poc profunda, que arriba fins i tot a pujar a la superfície en alguns punts, cosa que dificulta l'arrelament dels ceps. Els vins que resulten d'aquesta vinya són particularment minerals i frescos.

Lo Grau de l’Inquisidor

Superficie

21 Ha

Altitud

400-470 m

Orientación

Est i Sud-est

Variedades

Garnatxa negra, garnatxa blanca, garnatxa peluda i syrah

Plantación

1948 - 2020

Suelos

Calcari-llim-argilós

Vinos

Lo Grau de l’Inquisidor, Benufet i Herència Altés Rosat

Lo Grau de l'Inquisidor és on està situat el nostre celler i on hem desenvolupat el nostre projecte mediambiental. La finca està situada prop de Gandesa, concretament al Coll del Moro, un monticle de 483 m d’altura on hi ha un poblat ibèric. Els sòls són calcari-llim-argilosos amb una gran capacitat de retenció d'aigua i minerals, i alta resistència a la calor.

Benufet

Superficie

8,2 Ha

Altitud

420-450 m

Orientación

Est i Nord-est

Variedades

Garnatxa negra, garnatxa blanca, garnatxa peluda i syrah

Plantación

1984 - 2001

Suelos

Argilo-calcari sobre roca calcària

Vinos

Benufet, l’Estel, La Pilosa i Trementinaire

Altiplà situat a gran altitud amb una important influència dels dos vents, condicions ideals per al cultiu de la vinya i per a un perfecte estat sanitari del raïm.

Manyol

Superficie

0,5 Ha

Altitud

390 m

Orientación

Nord-est

Variedades

Garnatxa

Plantación

1999

Suelos

Sandy-silt (panal)

Vinos

Pendiente

Manyol és una de les nostres finques de garnatxa negra i terra panal. Aquest tipus de sòl, d'origen desèrtic de fa 60 milions d'anys, es caracteritza per ser de sorra fina i llims i d'un color blanquinós que, reflectint el sol, ajuda a la correcta maduració del raïm.

Borrasona

Superficie

2 Ha

Altitud

400-425 m

Orientación

Sud i Sud-est

Variedades

Garnatxa

Plantación

1980 - 1995

Suelos

Argilo-calcari

Vinos

L’Estel

Aquesta finca es caracteritza per tenir dues parcel·les molt diferents encara que ambdues són molt pobres en matèria orgànica i, per tant, molt poc productives: el bancal, a sota, amb una mica més de contingut argilós, i la terrassa, una mica més amunt, amb un sòl més calcari i una producció molt escassa.

Mas Vell

Superficie

1.2 Ha

Altitud

330 m

Orientación

Nord-est

Variedades

Garnatxa

Plantación

2005

Suelos

Argilo-calcari

Vinos

L’Estel

Situada a l'oest de Batea, la finca de Mas Vell es troba en una de les zones més emblemàtiques del poble, la Vall Major, una vall envoltada de diferents altiplans que històricament li va donar nom a aquesta vila: Adeba, que significa barcassa. Un nom símbol de la gran importància del paisatge.

Clima

El clima de la Terra Alta és Mediterrani de tipus Continental sec, principalment. El centre de la comarca és una zona amb pluviometria baixa, 400 mm anuals, on els vents tenen gran importància.

Destaquem dos vents: el Garbí (sud-est) que aporta frescor a les vinyes i el Cerç o Mestral (nord-oest), vent sec que evita la proliferació de fongs i altres malalties. Aquests dos vents i la barrera natural que conforma el massís dels Ports, que desvia les tempestes de mar, tenen un paper clau a l'hora de preservar la salut dels raïms i les vinyes.

Els hiverns són freds, amb mitjanes de 5ºC a 7ºC, i els estius molt calorosos, amb temperatures màximes que arriben als 38º durant el dia encara que per les nits el termòmetre se sol situar per sota dels 20º. Es tracta d'una zona amb una elevada amplitud tèrmica anual i amb moltes hores de sol, fet que beneficia el cultiu de la vinya.

Al camp

Treballem totes les nostres finques de manera manual i ecològica, sempre amb el màxim respecte per l'entorn i pel patrimoni natural i cultural. Entenem el cultiu de la vinya com a part de l'ecosistema ja que és aquest equilibri entre l'agricultura i l'entorn el que és capaç de garantir el benestar de les vinyes i combatre les amenaces a què s'enfronta l'agricultura. Tots els nostres treballs van dirigits a respectar i mantenir aquest equilibri.

El 2015 vam començar la transició cap a l'agricultura ecològica i, a dia d'avui, totes les nostres vinyes tenen la certificació ecològica. A més, practiquem l'agroecologia, utilitzant tècniques alternatives per mantenir les vinyes sanes i ajudar a generar vida als sòls i al territori.

En un entorn amb una pluviometria baixa i un terrer pobre en matèria orgànica, com és el cas de la Terra Alta, entenem el sòl com un aliat per nodrir les plantes. Per això, respectem al màxim l'estructura dels sòls i prenem decisions racionals adaptant-nos a les particularitats de la climatologia. Així, segons el vent que bufa o la humitat que hi hagi, optem per una metodologia o una altra, sempre pensant en potenciar la riquesa de cada sòl.

Busquem mantenir i perpetuar el llegat vitivinícola que suposen les vinyes velles, potenciant la riquesa subterrània: arrels profundes i fortes que perdurin al llarg dels anys. Amb aquest propòsit, treballem la majoria de finques en forma de got i sense regadiu, perquè el nostre cultiu s'adapti a les condicions de sequera pròpies del territori i enforteixi l'arrelament.

Però el nostre projecte vitivinícola va més enllà: a través del nostre projecte mediambiental, promovem, d'una banda, la protecció del nostre paisatge, format per un mosaic de petites parcel·les agrícoles intercalades amb marges de "pedra en sec" i retalls de bosc, i , d'altra banda, la recuperació de la biodiversitat, fauna i flora autòctona moltes vegades amenaçada per pràctiques poc sostenibles o desplaçada per espècies foranes.

Al celler

Al celler tenim una filosofia de mínima intervenció, és a dir, intentem influir el mínim possible en el transcurs de l'elaboració del vi, sempre buscant la màxima frescor i elegància que caracteritza els nostres vins.

Fermentem a través de microvinificacions, en dipòsits petits que ens permeten separar els raïms de diferents parcel·les per mantenir el fruit de cada tipologia de sòl. A més, els mosts inicien la fermentació de manera natural i espontània amb llevats autòctons provinents de la vinya.

En l'elaboració dels vins blancs i rosats utilitzem només el most flor, i en el cas dels negres afegim una proporció de raïm sencer, buscant frescor, textura i fruita. Fermentem i criem en dipòsits de formigó per aconseguir la complexitat de la microoxigenació i minimitzar l'aportació d'aromes externs. En els casos en què utilitzem fusta, preferim bótes grans (500 i 600 l) o foudres de gran capacitat (2.500 l o 5.000 l) amb la filosofia de fer criances llargues però amb un impacte mínim del roure. Tot això ens permet elaborar vins frescos, serens, amb caràcter i molt elegants.

Compromís

L'objectiu d'Herència Altés és integrar tot el cicle del cultiu de la vinya i l'elaboració dels nostres vins dins de l'ecosistema i amb el mínim impacte ambiental.

Compromís amb el territori

La nostra raó de ser va inevitablement lligada al patrimoni cultural i natural, per això, hem desenvolupat un projecte mediambiental propi que respecta l'herència cultural al voltant del cultiu de les vinyes i l'elaboració de vi, protegeix el paisatge i recupera la biodiversitat.

Des del 2016, hem impulsat a la finca Lo Grau de l’Inquisidor la recuperació de la fauna i la flora autòctones i d'espais on puguin habitar. Entre les actuacions realitzades destaquem la plantació de milers de plantes i arbres d'espècies autòctones per reproduir ambients naturals de la zona o la construcció d'un jardí botànic amb un estany natural.

Als voltants de les vinyes, amb l'objectiu d'ajudar a combatre plagues i malalties de la vinya, hem instal·lat caixes niu per a aus insectívores i refugis per a ratpenats. També hem realitzat accions de hacking per a la reintroducció d'espècies com l'òliba (Tyto Alba) o el xoriguer i ens hem adherit a la xarxa de seguiment i identificació de papallones Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), projecte que té com a objectiu calibrar diferents factors ambientals a partir de censos de papallones.

Compromís amb la sostenibilitat

Funcionem principalment amb energies renovables gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques que produeixen el 80% de l'energia que consumim.

El celler té una gran part de la seva superfície subterrània que li permet, de manera natural, aconseguir la temperatura i la humitat desitjada a la sala de criança.

También reciclamos el agua de las lluvias para la limpieza de la bodega, y seguimTambé reciclem l'aigua de les pluges per a la neteja del celler, i seguim treballant per reduir encara més la nostra petjada de carboni i aconseguir, en els propers anys, l'autosuficiència energètica completa.

Des del gener del 2022 formem part de l'associació International Wineries for Climate Action (IWCA). Organització sense ànim de lucre que aglutina cellers compromesos amb la sostenibilitat i impulsa una comunitat vinícola mundial per crear estratègies contra el canvi climàtic i per la descarbonització del sector.

Vinyes protectores del paisatge. Vins essència d’un territori