LO GRAU DE L'INQUISIDOR
La finca de Lo Grau de l'inquisidor, es troba a la falda del Coll del Moro, i de fons, l'escenari del Massís del compte, un dels paisatges més emblemàtics de la Terra Alta. La finca es troba en un en clau històric, únic, prop del jaciment arqueològic del Coll del Moro, constituït per un recinte fortificat visible des de la mateixa finca i d'una necròpolis ben conservada i

habilitada per acollir visitants, datada entre els anys 800 i 500 a.c. Recents excavacions han posat de relleu la tradició vitivinícola de la zona, destapant el que probablement és el trull de vi més antic de Catalunya,

datat al segle III d.C. Al capdamunt del turó i a escassos metres de la necròpolis ibera, hi trobem l'emplaçament en que l'exèrcit franquista va instal·lar el seu observatori, des d'on el mateix dictador Francisco Franco va dirigir l'ofensiva contra l'exèrcit republicà al setembre de 1938.

La finca es troba a una altitud d'uns 425 metres sobre el nivell del mar, en una plana envoltada de muntanyes, on de nou, els vens de Cerç i de Garbí, tenen un paper fonamental en el perfecte estat sanitari de la vid, a mes, la barrera natural del Massís del Port, manté a ralla les tronades provinents del mar.

Hi tenim un total de 18 hectàrees plantades principalment amb Garnatxa Blanca, la majoria plantades el 1954 i 1964, i una miqueta de Garnatxa Gris, cuidades de una manera manual i ecològica, amb el màxim respecte al entorn històric, una terra de passat, però també de futur.

Els sòls son majoritàriament de "panal", calcaris i argilosos, pobres en matèria orgànica.

Algunes dades sobre Lo Grau
• Superfície Total 18 Ha
• Garnatxa Blanca 4 Ha
• Garnatxa Gris 01:20 Ha
• Altitud 390-425 m
• Orientació Oest - Aquest
• Coordenades GPS    41°03'08.1'' N    0°23'42.6'' E