PROJECTE AMBIENTAL DE MILLORA PAISATG脥STICA DE LA FINCA "LO GRAU DE L'INQUISIDOR" DEL CELLER HER脠NCIA ALT脡S

PROJECTE AMBIENTAL DE MILLORA PAISATG脥STICA DE LA FINCA "LO GRAU DE L'INQUISIDOR" DEL CELLER HER脠NCIA ALT脡S.

El celler Her猫ncia Alt茅s, conjuntament amb l'organitzaci贸 sense 脿nim de lucre de Peter De Haan Charity Trust (PDHCT), ha impulsat un projecte de millora ambiental entorn de la finca "Lo Grau de l'inquisidor". Aquest projecte ha estat dissenyat tenint com a base la filosofia i els valors ambientals que vol transmetre del celler, fonamentats en criteris ecol貌gics i de sostenibilitat. La seva finalitat 茅s integrar tot el cicle de la vinya i el posterior proc茅s productiu del vi amb la biodiversitat i la terra. Aquest ampli projecte PDHCT t茅 tres 脿rees diferenciades:

En primer lloc, les superf铆cies paisatg铆stiques generals que conformen les cobertes vegetals aut貌ctones al voltant del celler i de la finca "Lo grau de l'Inquisidor". Aix貌 inclou tamb茅 la recuperaci贸 del patrimoni hist貌ric i paisatg铆stic, amb la reconstrucci贸 d'antics marges de pedra seca de vinya, l'acondicionament dels senders del voltant de la finca que travessen pel mirador de la Batalla de l'Ebre i finalitzen al poblat ib猫ric del Coll del Moro. I finalment, la instal路laci贸 d'una bassa amb un fons d'argila, recuperant aix铆 la tradici贸 de les bases naturals de la zona.

En segon lloc han estat les superf铆cies funcionals per a la vinya. Aquestes estan conformades per una plantaci贸 d'un jard铆 bot脿nic, en base a un estudi previ de filtraci贸 de la vegetaci贸 que millor estava adaptada a les condicions edafoclim脿tiques de la Terra Alta. En les zones m茅s properes a les vinyes s'ha potenciat la fauna 煤til, com a possible control de plagues i malalties de la vinya contribuint aix铆 a la viticultura ecol貌gica. Aix貌 s'ha fet mitjan莽ant la col路locaci贸 de caixetes per ocells insect铆vors i de refugis per a ratpenats, els quals tamb茅 s贸n grans depredadors d'insectes. Per concloure aquest 煤ltim punt, s'ha apostat per la recuperaci贸 d'una esp猫cie d'alt valor biol貌gic com la introducci贸 de l'脪liba Comuna "Tyto alba". Paral路lelament a tot aix貌, s'ha fet un primer inventari anual d'esp猫cies com papallones "Lepid貌pters" i de flora , com a un possible indicador biol貌gic representatiu de la biodiversitat del celler. Aquest indicador, al llarg dels anys, donar脿 informaci贸 de la integraci贸 de les esp猫cies en els ecosistemes de la finca o m茅s ben dit n'exhibir脿 "l'estat de salut ambiental".

Per concloure, i addicionalment al projecte de PDHCT hi ha un programa de formaci贸 continuada en col路laboraci贸 amb l'Escola Agr脿ria de Gandesa. Aquesta aportar脿 part dels seus alumnes per realitzar les estades en pr脿ctiques al celler, els quals tamb茅 participaran en les tasques de millora ambiental del projecte PDHCT i en els cursos que s'impartiran entre ambdues entitats. Aquest programa t茅 com a finalitat tecnificar i complementar la formaci贸 als alumnes en pr脿ctiques, i tamb茅 a personal a l'atur o amb m茅s dificultats d'inserci贸 laboral.

Veure escrit de la Fundaci贸 PDHCT

Veure estudi de MN Consulting